Keisti kalbą:

Dažniausiai užduodami klausimai dėl karo Ukrainoje

Paragraphs

Sankcijos

Rusijoje „Mastercard“ blokuoja visus atsiskaitymus, todėl naudotis SEB banko išduota „Mastercard“, t. y. atsiskaityti fizinėse ar interneto parduotuvėse, naudotis bankomatais, šioje šalyje negalėsite.

Dėl išaugusių tarptautinių sankcijų apimčių SEB bankas negali suteikti galimybės naudotis SEB kortelėmis Baltarusijoje atsiskaitant prekybos vietose ir išsiimant grynuosius pinigus bankomatuose. Todėl prašome nepasikliauti atsiskaitymu SEB kortelėmis ir pinigų paėmimu iš bankomatų Baltarusijoje.

Europos Taryba priėmė sprendimą nuo SWIFT sistemos atjungti dešimt Rusijos Federacijos bankų: 

  • Bankas Otkritie (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Novikombank (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Promsvyazbank (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Bank Rossiya (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Sovcombank (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • VNESHECONOMBANK (VEB) (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • VTB BANK (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Sberbank (nuo 2022 m. birželio 14 d.)
  • Credit Bank of Moscow (nuo 2022 m. birželio 14 d.)
  • Joint Stock Company Russian Agricultural Bank, JSC Rosselkhozbank (nuo 2022 m. birželio 14 d.)

Tai reiškia, kad nuo nurodytų datų mokėjimų pavedimai iš/į nurodytus Rusijos ir Baltarusijos bankus nebus įmanomi dėl draudimo keistis finansinių mokėjimų duomenimis.

Europos Taryba priėmė sprendimą nuo SWIFT sistemos atjungti keturis Baltarusijos bankus:

  • Belagroprombank (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Bank Dabrabyt (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Development Bank of the Republic of Belarus (nuo 2022 m. kovo 20 d.)
  • Belinvestbank (Belarusian Bank for Development and Reconstruction) (nuo 2022 m. birželio 14 d.)

Tai reiškia, kad nuo nurodytų datų mokėjimų pavedimai iš/į nurodytus Rusijos ir Baltarusijos bankus nebus įmanomi dėl draudimo keistis finansinių mokėjimų duomenimis.
 

Informacija yra nuolat atnaujinama. 

SEB bankas laikosi nustatytų tarptautinių sankcijų reikalavimų, įskaitant bet neapsiribojant, Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės reikalavimais. Tai reiškia, kad bankas laikosi ne tik ES, bet ir kitų šalių – JAV, JK – sankcijų reikalavimų.  
SEB bankas nepriima ir nevykdo jokių mokėjimų, jei šie yra susiję (tiesiogiai, netiesiogiai ar per tarpininkus) su į sankcijų sąrašus įtrauktais subjektais ar regionais. 
 

Europos Sąjungos ribojimai taikomi Tarybos Reglamente 833/2014 nurodytiems produktams, paslaugoms ir sektoriams: 

  • Finansų ir bankų sektoriui 
  • Aviacijos ir kosmoso sektoriui 
  • Dvigubos paskirties prekėms, taip pat prekėms ir technologijoms, kuriomis galėtų būti tobulinama Rusijos kariuomenė ir technologijos arba plėtojamas gynybos ir saugumo sektorius 
  • Produktams, naudojamiems naftos perdirbime 
  • Jūrų navigacijos ir technologijų produktams
  • Energetikos ir naftos sektoriui
  • Geležies ir plieno (juodųjų metalų) sektoriui
  • Prabangos prekėms
  • Anglies ir kietojo iškastinio kuro produktams
  • Chemijos pramonei, medienos, trąšų, cemento, spiritinių ir alkoholinių gėrimų, jūros gėrybių ir kitoms prekėms bei technologijoms. Detalų sąrašą rasite čia
  • Naftos produktams

Daugiau informacijos apie Europos Sąjungos sankcijas Rusijai rasite čia 

SEB Bankas įgyvendindamas tarptautines sankcijas kiekvieną mokėjimą ir/ar sandorį vertina individualiai, atsižvelgdamas į esamas aplinkybes ir taikomų sankcijų pobūdį.  

Atkreipiame dėmesį, kad Rusijai sektorines sankcijas taip pat taiko Jungtinės Amerikos Valstijos (daugiau informacijos rasite čia) ir Jungtinė Karalystė (daugiau informacijos rasite ir čia). 

Informacija yra nuolat atnaujinama. 

Europos Sąjungos ribojimai taikomi Tarybos Reglamente 765/2006 nurodytiems produktams ir paslaugoms, kurie yra priskiriami šiems sektoriams: 

  • Telekomunikacijų įrangai 
  • Dvigubos paskirties prekėms, taip pat prekėms bei technologijoms, kuriomis galėtų būti prisidedama prie Baltarusijos karinio ir technologinio stiprinimo arba jos gynybos ir saugumo sektoriaus plėtojimo 
  • Tabako gaminiams 
  • Mineraliniams produktams  
  • Trąšoms 
  • Medienos produktams 
  • Cemento produktams 
  • Geležies ir plieno (juodųjų metalų) produktams 
  • Kaučiuko gaminiams 
  • Specifinėms ES Tarybos reglamente nurodytoms mašinoms 

Daugiau informacijos apie Europos Sąjungos sankcijas Baltarusijai rasite čia.

Atkreipiame dėmesį, kad Baltarusijai sektorines sankcijas taip pat taiko Jungtinės Amerikos Valstijos (daugiau informacijos rasite čia) ir Jungtinės Karalystė (daugiau informacijos rasite ir čia). 

Informacija yra nuolat atnaujinama. 

Pinigų pervedimai

Klientams, norintiems skirti paramą Ukrainai ir jos gyventojams, rekomenduotume pervesti lėšas eurais Lietuvoje registruotoms viešosioms įstaigoms, dirbančioms su Ukraina. Atkreipiame dėmesį, kad didžioji dauguma banko klientų naudojasi paslaugų planais, todėl gali nemokamai pervesti pinigus eurais internetu / mobiliąja programėle į bankus Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos (ES), Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse bei Šveicarijoje, Monake, Didžiojoje Britanijoje, San Marine, Andoroje, išskyrus labai skubų lėšų pervedimą.

SEB banke nuo š. m. vasario 24 d. į Ukrainą atlikti tarptautiniai pinigų pervedimai bet kokia valiuta nėra apmokestinami. SEB bankas netaikys savo mokesčių, tačiau gavėjo bankas ar bankai tarpininkai gali pritaikyti mokesčius mokėtojui ir / arba gavėjui. 

Šio sprendimo techninis įgyvendinimas gali kiek užtrukti. Jei už mokėjimą buvo nurašyti mokesčiai, dėl to daryti nieko nereikia. Mokesčiai bus sugrąžinti artimiausiu metu.

Jei įmanoma, rekomenduojame pervedimus atlikti eurais – taip pinigai gavėjo sąskaitą turėtų pasiekti greičiau.

Rekomenduojame paremti su Ukraina tiesiogiai dirbančias organizacijas. Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija yra sudariusi sąrašą organizacijų, kurios renka paramą Ukrainai (sąraše esančios organizacijos, renkančios finansinę paramą: VšĮ Mėlyna ir geltona, aukok.lt).
 

SEB banke nuo š. m. vasario 24 d. į Ukrainą atlikti tarptautiniai pinigų pervedimai bet kokia valiuta nėra apmokestinami. SEB bankas netaikys savo mokesčių, tačiau gavėjo bankas ar bankai tarpininkai gali pritaikyti mokesčius mokėtojui ir / arba gavėjui. 

Šio sprendimo techninis įgyvendinimas gali kiek užtrukti. Jei už mokėjimą buvo nurašyti mokesčiai, dėl to daryti nieko nereikia. Mokesčiai bus sugrąžinti artimiausiu metu.

Jei įmanoma, rekomenduojame pervedimus atlikti eurais – taip pinigai gavėjo sąskaitą turėtų pasiekti greičiau.

Finansinių mokėjimų paslaugų į ir iš Rusijos ir Baltarusijos visomis valiutomis nebeteikiame nuo 2022 m. gegužės 15 d. Šį sprendimą priėmėme dėl rizikų, susijusių su karu Ukrainoje, ir dėl didėjančio sankcijų Rusijai ir Baltarusijai, kai kuriems šių šalių piliečiams ir verslo subjektams, skaičiaus.

Priklausomai nuo banko korespondento įgyvendinamų sankcijų pobūdžio piniginės lėšos gali būti grąžinamos siuntėjui arba įšaldomos. Šiuo atveju daryti įtakos banko korespondento sprendimui negalite, imtis papildomų veiksmų nereikia. 

Ne – SEB bankas mokestį taiko už iš savo pusės teikiamą paslaugą. Vykdydami mokėjimą negalime garantuoti, kad gavėjo bankas ar bankas korespondentas dėl tam tikrų priežasčių siuntėjui negrąžins pinigų. Prieš pervedant pinigus rekomenduojame įsitikinti, kad pinigų gavėjui ir / ar gavėjo bankui nėra taikomos sankcijos. 

Dėl Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų paskelbtų ir vis atnaujinamų sankcijų Rusijai ir Baltarusijai buvo sustiprinta tarptautinių mokėjimų, susijusių su šiomis šalimis, stebėsena. Atkreipiame dėmesį, kad dėl šių ribojimų mokėjimų vykdymas gali užtrukti ilgiau negu įprastai. 
Tam, kad mokėjimų vykdymas būtų sklandus, rekomenduojame: 

  • atsakingai įsivertinti sankcijų svarbą dar prieš pradedant dirbti arba tęsiant bendradarbiavimą su verslo partneriais, teikiant paslaugas klientams ir vykdant sandorius, susijusius su Rusija, Baltarusija ir Ukraina 
  • būti pasirengus, banko prašymu, pateikti mokėjimą pagrindžiančius dokumentus bei informaciją 
  • nurodyti pilną lėšų gavėjo adresą, esantį Rusijoje, Baltarusijoje ar Ukrainoje (šalį, miestą, gatvę) 
  • banko mokėjimų paskirtyje pateikti išsamią ir tikslią informaciją. Pavyzdžiui, atliekant mokėjimus pagal sąskaitą-faktūrą nurodykite ne tik jos numerį, bet ir prekių galutinį gavėją ar kitą svarbią informaciją 

Atkreipiame dėmesį, kad finansinių mokėjimų paslaugų į ir iš Rusijos ir Baltarusijos visomis valiutomis nebeteikiame nuo 2022 m. gegužės 15 d. Šį sprendimą priėmėme dėl rizikų, susijusių su karu Ukrainoje, ir dėl didėjančio sankcijų Rusijai ir Baltarusijai, kai kuriems šių šalių piliečiams ir verslo subjektams, skaičiaus.

Prasidėjus karui Ukrainoje, pastebėjome, kad padaugėjo fizinių asmenų, kurie renka lėšas paramai Ukrainai į savo asmenines sąskaitas, dažniausiai informaciją apie tai skelbdami socialiniuose tinkluose. 

Deja, tuo pačiu pastebime ir sukčiavimo suaktyvėjimą, kai sukčiai neva skelbia apie lėšų paramai rinkimą, tačiau pinigai nenukeliauja tikriesiems paramos tikslams. 

Atkreipiame dėmesį, kad tuo atveju, jei renkate paramą ukrainiečiams į savo asmeninę sąskaitą ir bankas pastebi neįprastus mokėjimus į jūsų sąskaitą, bankas gali laikinai blokuoti jūsų sąskaitą ir paprašyti papildomos informacijos, kad įsitikintų, kam bus skirtos jūsų renkamos lėšos. 
Jei nusprendėte rinkti paramą Ukrainai į savo asmeninę sąskaitą, turėkite omenyje, kad bankas, prevencijos tikslais ir siekdamas išvengti galimo sukčiavimo, gali užduoti papildomų klausimų ir kiekvieną atvejį vertins individualiai. 

Asmeninės sąskaitos turėtų būti skirtos asmeniniams poreikiams, todėl jei planuojate paramą rinkti ne vieną kartą, rekomenduojame atskirti paramos rinkimą dėl skaidrumo paramos rinkėjams ir steigti specialiai šiam tikslui skirtą viešąją įstaigą, kuri turės paramos gavėjo statusą. 
 

Paslaugos Ukrainos piliečiams

Jei esate Ukrainos pilietis, dėl karo pasitraukęs iš šalies, sąskaitą SEB banke Jums atidarysime nemokamai, netaikysime paslaugų plano SUMANU mokesčio. Paslaugų planas SUMANU Jums suteiks reikalingiausias kasdienės bankininkystės paslaugas:

  • Neriboti pervedimai eurais internetu
  • Iki 550 Eur/mėn. grynųjų pinigų paėmimas iš SEB ir kitų Lietuvos ir užsienio bankų bankomatų naudojantis debeto kortele
  • Debeto kortelė be naudojimo mokesčio
  • Nebus taikomas generatoriaus išdavimo mokestis

Vizitui į SEB banko skyrių registruokitės internetu (forma anglų kalba) arba telefonu +370 5 268 2800 (I–V 8.00–20.00).

Iš karo zonos pasitraukęs Ukrainos pabėgėlis, Ukrainos Respublikos pilietis turi pateikti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Daugiau informacijos apie Ukrainoje išduodamus dokumentus.

Dėl sąskaitos atidarymo besikreipiantis asmuo turi būti užsiregistravęs Migracijos departamente ir kartu su pasu pateikti registracijos Migracijos departamente įrodymą – Registracijos Migracijos departamente kortelę. Šiose kortelėse yra nurodoma data prašymo išduoti leidimą laikinai gyventi humanitariniu pagrindu. Vietoje šios kortelės, jei turi, asmuo gali pateikti Migracijos departamento išduotą Užsieniečio registracijos pažymėjimą arba, jei šis pažymėjimas dar nėra išduotas, Pažymą dėl prašymo suteikti prieglobstį. 

Asmens taip pat prašome pateikti leidimą laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje, jei asmuo turi tokį leidimą.

Taip, sąskaitas nepilnamečiams atidarome. Tam, kad sąskaitą galėtume atidaryti, prašome pateikti tokius pat dokumentus kaip ir nepilnamečiams Lietuvos piliečiams – tėvų (globėjų) tapatybės dokumentus ir vaiko gimimo liudijimą. Daugiau informacijos čia.

Taupymas ir investavimas

Kariniai konfliktai didina neapibrėžtumą finansų rinkose, todėl finansinių priemonių kainų kintamumas tokiose situacijose gali būti didesnis nei įprasta.  

Verta prisiminti, kad plačiai į skirtingas finansines priemones, sektorius ar pasauliniu mastu investuoti vertybinių popierių portfeliai ir investiciniai fondai leidžia sumažinti atskiro regiono ar šalies rizikas.  

Padidėjusio vertybinių popierių kainų kintamumo laikotarpiu taip pat verta įsivertinti, ar reali rizikos tolerancija atitinka tą, kuri buvo įsivardinta pradedant investuoti, ar vis dar aktualūs išsikelti finansiniai tikslai. Jei niekas nepasikeitė, patartina nesiimti skubotų veiksmų, o laikytis ilgalaikio investavimo plano. Kitu atveju, būtų galima peržiūrėti vertybinių popierių portfelį, kad jis atitiktų naujus tikslus ir rizikos toleravimą. 

NVS akcijų investavimo kryptis susieta su fondu „SEB Eastern Europe Small and Mid Cap Fund“. Operacijos, susijusios su šia investavimo kryptimi, 2022 m. vasario 28 d. buvo sustabdytos, nes valdymo įmonė „SEB Investment Management AB“ sustabdė prekybą „SEB Eastern Europe Small and Mid Cap Fund" fondo vienetais, norėdama apsaugoti investuotojų interesus. Kadangi į šį fondą yra investuotas turtas pagal NVS akcijų investavimo kryptį, kol prekyba buvo sustabdyta, nebuvo galimybių vykdyti jokios su šiuo fondu susijusios veiklos.  

Nuo 2022 m. kovo 28 d., atnaujinus fondo vienetų pardavimą, investuojantiems pagal NVS akcijų kryptį atsirado galimybė pakeisti sukauptos sumos investavimo kryptį, paimti dalį lėšų, nutraukti sutartį ir, pasibaigus sutarties terminui, išmokėti sukauptą sumą.   

Kokių veiksmų turėtumėte imtis, skaitykite čia.  

Įgyvendindamas Europos Sąjungos sankcijas, 2022 m. birželio 3 d. pritaikytas Rusijos centriniam depozitoriumui, SEB bankas netarpininkauja perkant ir parduodant Rusijos vertybinius popierius, išmokant dividendus ar atliekant kitus veiksmus, kuriuose tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvauja Rusijos centrinis depozitoriumas.

Grynųjų pinigų paėmimas

Grynųjų pinigų pasiimti galite

  • bet kuriuo metu ir vienodomis sąlygomis tiek iš SEB, tiek kitų Lietuvos ar užsienio bankomatų. Ieškoti bankomato 

  • parduotuvėse: prekybos centrų „Senukai“, „Rimi“, „Iki“, „Maxima“, „Express Market“, „Solo“, „Vynoteka“, „Emsi“, „Gulbelė“, „PROMO Cash&Carry“, „Grūstė“, „Abromika“ ir kitų parduotuvių, kuriose skelbiama, kad teikiama grynųjų pinigų išmokėjimo paslauga 

Vienos operacijos metu bankomatas gali išduoti iki 20 vnt. banknotų.

Pavyzdžiui, jei bankomate likę tik 10 ir 50 Eur banknotai (šią informaciją matysite bankomato ekrane), Jums reikiama suma bus išduodama tik šiomis kupiūromis. Dėl to, galvojant apie Jums reikalingą sumą, rekomenduojame atsižvelgti į tai, kokio nominalo banknotai yra pasiekiami bankomate.

Jei vienos operacijos metu gautos pinigų sumos Jums nepakanka, rekomenduojame pinigų paėmimo operaciją atlikti dar kartą, pavyzdžiui, norint paimti 500 eurų, iš viso atlikti tris operacijas paimant 200 eurų, 200 eurų ir 100 eurų.

Privatiems
Grynųjų pinigų paėmimas iš SEB ir kitų Lietuvos ir užsienio bankų bankomatų turint paslaugų planą su bet kuria debeto kortele yra nemokamas – taikomas bendras limitas visoms turimoms debeto kortelėms. Viršijus nemokamą sumą taikomi įprasti mokesčiai. 

Pasiimti grynųjų pinigų SEB ar kituose Lietuvos bei užsienio bankomatuose kainuoja 0,8 proc. (bet ne mažiau nei 1 Eur) nuo paimamos sumos.  

Už grynųjų paėmimą kitų Lietuvos ir užsienio bankų kasose taikomas 2 proc. (mažiausiai 5,79 Eur) mokestis nuo imamos sumos. 

 

Verslui
Pasiimti grynųjų pinigų SEB ar kituose Lietuvos bei užsienio bankomatuose kainuoja 2 proc. (bet ne mažiau nei 3 Eur) nuo paimamos sumos.  

Už grynųjų paėmimą kitų Lietuvos ir užsienio bankų kasose taikomas 2 proc. (mažiausiai 5,79 Eur) mokestis nuo imamos sumos. 

Privatiems
Standartinis paros limitas gryninant pinigus debeto kortele yra 2 000 Eur (kredito kortelių limitai skiriasi priklausomai nuo kortelės tipo). 

Pasiimti grynųjų pinigų SEB ar kituose Lietuvos bei užsienio bankomatuose kainuoja 0,8 proc. (bet ne mažiau nei 1 Eur) nuo paimamos sumos.  

Grynųjų pinigų paėmimas iš SEB ir kitų Lietuvos ir užsienio bankų bankomatų turint paslaugų planą su bet kuria debeto kortele yra nemokamas – taikomas bendras limitas visoms turimoms debeto kortelėms. Viršijus nemokamą sumą – taikomi įprasti mokesčiai. 

Grynųjų pinigų paėmimo limitus galite pasižiūrėti ir keisti: 

  • mobiliojoje programėlėje (pasirinkę „Kortelės“ → „Nustatymai ir limitai“) 

  • interneto banke (pasirinkę „Sąskaitos ir kortelės“ → „Mano kortelės“ → „Keisti duomenis“) 

  • paskambinę į SEB banką telefonu +370 5 268 2800 (I–V 8.00–20.00) 

 

Verslui
Standartinis paros limitas gryninant pinigus debeto kortele yra 2 000 Eur (kredito kortelių limitai skiriasi priklausomai nuo kortelės tipo). 

Pasiimti grynųjų pinigų SEB ar kituose Lietuvos bei užsienio bankomatuose kainuoja 2 proc. (bet ne mažiau nei 3 Eur) nuo paimamos sumos.  

Grynųjų pinigų paėmimo limitus galite pasižiūrėti ir keisti: 

  • interneto banke (pasirinkę „Sąskaitos ir kortelės“ → „Mokėjimo kortelės“ → „Keisti duomenis“) 

  • paskambinę į SEB banką telefonu +370 5 268 2822 (I–V 8.00–17.00) 

Kita

Skandinavijos ir Baltijos šalys yra SEB grupės namų rinkos – bankas orientuojasi į klientus šiose šalyse. Bankas ir jo paslaugos yra nepriklausomos nuo Rusijos ir Ukrainos rinkų kaip pajamų šaltinio ar nuo klientų iš šių šalių.  

Rusijos ir Ukrainos karas tiesioginės įtakos SEB banko veiklai Baltijos šalyse ir Skandinavijoje neturi. SEB bankas ir toliau išlaiko aukštus kapitalo pakankamumo ir likvidumo rodiklius, taip pat ir toliau užtikrina savo klientų turto saugumą, teikia paslaugas kaip įprastai.